Thursday, July 30, 2009

De Home affair bus in Molweni...

Het heeft heel wat in gehad ... en we hebben een lange tijd moeten wachten voordat de mobiele bus van de department of Home affairs uiteindelijk naar Molweni zou afreizen maar vrijdag 17 Juli jongstleden was het zover....

Samen met de vrijwilligers zijn we al maanden aan het werk om de mensen in Molweni en Madimeni te helpen bij het verzamelen van de juiste documenten voor het aanvragen van geboorte certificaten en/of ID books.

Voor vele mensen is het een hele klus om de gegevens compleet te krijgen voor een aanvraag. Mensen zijn vaak documenten verloren, hebben nooit enige vorm van registratie gehad en/of hebben moeilijkheden bij het achterhalen van gegevens van familie. Vaak moeten documenten worden opgehaald ver van huis en/of extra bewijslast worden verzameld bij politie/ social workers.

Het grootste problemen zijn, het niet weten wat er nodig is voor een ID aanvraag en de transport kosten die velen niet kunnen betalen. Hoe betaal je n taxi als het kleine beetje geld wat er is, hard nodig is om iedere dag of in ieder geval om de dag, iets te eten te kunnen kopen?

Om niet iedereen met de documenten naar Home Affairs te sturen voor de aanvraag, hebben we Home Affairs uitgenodigd opnieuw om naar Molweni te komen. Aangezien ik maanden lang geen antwoord kreeg en beloofde terugbel acties uitbleven besloten we de auto vol te laden en toch naar het kantoor af te reizen. Kennelijk heeft dit geholpen?! Na een aantal dagen ons gezicht te laten zien op het kantoor kreeg ik op donderdag 16 juli een telefoontje dat de bus de dag later onze kant op zou komen!

Tot onze grote verrassing, 20 minuten voor tijd, arriveerde de bus op de afgesproken lokatie. Met alle steun van de vrijwilligers en onze geweldige gasten hebben we een heel aantal mensen door het systeem kunnen krijgen en zijn er die dag zo'n 10 aanvragen goedgekeurd en zijn we bij een aantal weer een stapje verder gekomen.
Ondanks enkele misverstanden kunnen we terugkijken op een positieve dag en zullen we zeker proberen om vele andere files die nog niet compleet zijn zo snel mogelijk voor aanvraag klaar te maken.

Om je een idee te geven ....
Een jonge vrouw met vier kinderen ( twee van haar zelf en twee van haar overleden zus), geen werk, geen uitkering en geen van de kinderen geregistreerd.Haar man werkt enkele dagen maar er is nauwelijks genoeg geld om eten voor het gezin van te kopen, laat staan geld om de schoolbijdrage te betalen. Deze week hebben we voor haar 4 kinderen een geboorte certificaat kunnen verkrijgen. Hiermee kan ze kinder bijslag aanvragen en heeft ze iedere maand recht op zo'n 4x 240 Rand. Een groot verschil!







1 comment:

  1. Way to go!!! Hier gaat het om, klasse!!
    Ingrid en John

    ReplyDelete